Despre proiect


"Scoala de voluntariat ASCENDENT" este un proiect demarat in vara anului 2012 care isi propune sa dezvolte activitatile programului “Scoala de Duminica” derulat de Asociatia ASCENDENT in perioada 2008-2011.

„Scoala de voluntariat ASCENDENT” isi doreste sa fie un proiect de educatie non-formala unde copiii si tinerii pot experimenta voluntariatul si isi pot folosi ideile si energia in folosul comunitatii. Vor fi implicati in proiect peste 200 copii si tineri si peste 200 angajati ai companiilor din regiunea Bucuresti/Ilfov care vor invata impreuna despre beneficiile voluntariatului, vor realiza actiuni de voluntariat in beneficiul altor copii si tineri, pentru persoane in varsta si pentru persoane cu nevoi speciale, vor realiza actiuni de protectia mediului etc.

Proiectul "Scoala de voluntariat ASCENDENT" este finantat de BRD-Groupe Societe Generale in cadrul programului „Schimba un destin. Da valoare unei vieti” si se va desfasura pe durata anului scolar 2012-2013.


Foarte important este faptul ca in acest proiect vor fi dezvoltate doua noi servicii care vor sprijini voluntarii si beneficiarii actiunilor lor. Astfel va fi creat un web-site, www.scoaladevoluntariat.ro, care va avea un rol central in promovarea voluntariatului in randul elevilor si tinerilor dar si in stimularea voluntariatului corporatist. In plus, in cadrul „Scolii de voluntariat ASCENDENT” va fi creat „Serviciul mobil de voluntariat” care ne va permite sa realizam mai multe actiuni de voluntariat cu un numar mai mare de voluntari, sa acoperim nevoi cat mai diverse a beneficiarilor, dar mai ales sa intervenim si in alte zone ale Bucurestiului sau ale judetului Ilfov decat cele in care am activat pana acum.

Proiectul are ca tinta 3 categorii de beneficiari:

 • Elevi (8-13 ani) proveniti din familii dezavantajate social care locuiesc in mediul rural sau in cartierele sarace din Bucuresti
 • Tineri (14-20) proveniti din familii dezavantajate social care locuiesc in mediul rural sau in cartierele sarace din Bucuresti carora familia sau scoala nu a putut sau nu a stiut sa le formeze atitudini si comportamente pro-active si pro-sociale
 • Angajati ai companiilor din Bucuresti/Ilfov (persoane active pe piata muncii) care pot fi potentiali voluntari in cadrul “Scolii de voluntariat”


Ne propunem ca prin acest proiect sa atingem mai multe obiective printre care:

 • Cresterea  sanselor de succes scolar si profesional pentru 15 elevi si studenti voluntari proveniti din familii cu dificultati sociale majore si reducerea dificultatilor intampinate de acestia (inclusiv prin acordarea unui ajutor material si/sau financiar).
 • Dezvoltarea de abilitati de viata pro-activa si pro-sociala pentru minim 200 de elevi si studenti proveniti din comunitati dezavantajate social prin implicarea acestora in activitati de voluntariat.
 • Promovarea voluntariatului in randul a minim 10.000 de copii si tineri din regiunea Bucuresti-Ilfov din care minim 200 de copii si tineri sa participe efectiv la cel putin o actiune de voluntariat realizata in cadrul Asociatiei ASCENDENT.
 • Promovarea voluntariatului in randul a minim 5.000 de angajati (persoane active in campul muncii in regiunea Bucuresti/Ilfov si mai ales in randul angajatilor companiei BRD Groupe Societe Generale) din care minim 200 de angajati sa participe efectiv si/sau sa sprijine efectiv la realizarea a cel putin unei actiuni de voluntariat in cadrul Asociatiei ASCENDENT

 

Exemple de tipuri de activitati care pot fi realizate in proiect:

 • Activitati de animatie socio-educativa si activitati de formare a abilitatilor de viata pentru copii (in comunele 1 Decembrie, Jilava si in Bucuresti) – in weekend sau in zilele din timpul saptamanii
 • Activitati creative (pictura, decoratiuni, imprimare) realizate in centrele educationale ASCENDENT din comunele Jilava si 1 Decembrie in weekend sau in zilele din timpul saptamanii
 • Realizarea de cursuri interactive pentru copii si tineri in functie de pregatirea de specialitate a voluntarului
 • Activitati de orientare profesionala
 • Sustinerea unor cursuri vocationale/ ateliere creative (de 2 sau mai multe ore in functie de disponibilitatea de timp a voluntarului) in Atelierele ASCENDENT din 1 Decembrie si Jilava de catre cei angajati care cunosc o anumita tehnica, procedeu artistic (pictura, decoratiuni, modelaj etc)
 • Implicarea voluntarilor in organizarea/ realizarea de activitati de outdoor (vizionare filme, vizite la muzee, participarea la evenimente ONG/expozitii, insotirea copiilor in excursii de 1 zi etc)
 • Participarea/ organizarea de activitati de strangere de fonduri in beneficiul copiilor asistati de asociatie
 • Realizarea/ organizarea unor actiuni caritabile realizate in beneficiul copiilor asistati de asociatie (ex. oferirea de haine/ incaltaminte/ alimente/ jucarii unor familii cu copii foarte sarace, etc.)
 • Activitati de ecologizare (copiii Asociatiei ASCENDENT “au adoptat” din anul 2010 un mal al raului Arges in zona comunelor 1 Decembrie/ Adunatii Copaceni etc) si alte activitati de educatie ecologica realizate in cadrul Eco-cluburilor ASCENDENT
 • Organizarea de stagii de practica, de internship-uri in cadrul companiilor partenere pentru tinerii asistati de asociatie
 • Participarea/organizarea unor actiuni/ evenimente speciale (ex. Ziua ASCENDENT, “Elevii au talent”, concursuri etc)
 • Oricare alte activitati de interes pentru voluntari si folositoare pentru comunitatile in care lucram.