Portrete de voluntari ASCENDENT

Portrete de voluntari ASCENDENT

           Portret de voluntar: Irina - cel mai tanar voluntar al Scolii de voluntariat

        Zeci de copii au fost sau sunt asistati in Centrul ASCENDENT din comuna Jilava, dar Irina s-a remarcat de la inceput ca un copil diferit. S-a inscris in centrul nostru incurajata de alti copii mai mari care deja participau la activitatile educationale realizate in cadrul centrului. A trecut ceva timp pana si-a depasit timiditatea si s-a acomodat noului grup. Dupa aceea am descoperit un copil zambitor, dornic sa ajute si caruia ii placea sa participe la activitatile scolare adresate celor mici. Mereu saritoare si atenta la ce se intampla in jurul ei, nu astepta sa i se ceara ceva, se ofera prima sa ajute pe cineva sau sa faca ceva util. Irina este un copil responsabil si foarte serios care nu a fost un simplu copil asistat in cadrul centrului, ci un adevarat voluntar care a preferat sa se alature echipei de voluntari desi avea doar 12 ani. Astfel Irina a devenit cel mai tanar voluntar al echipei Scolii de voluntariat unde s-a remarcat cu spiritul ei organizatoric, cu initiativa si cunostintele sale. In plus Irina este un elev cu rezultate remarcabile si la scoala si stie sa se faca foarte placuta si simpatizata de copiii mai mici.
        In cadrul asociatiei Irina a participat la activitatile socio-educative desfasurate in centrul ASCENDENT sau in afara lui, s-a inscris in proiectul „Scoala de Duminica" unde a luat parte la diferite cursuri, a facut diferite activitati de voluntariat, a ajutat in cadrul atelierului de creatie, a participat la actiunile de ecologizare si nu numai.
Irina a fost unul din copiii asistati de asociatie care si-a cumparat o chitara cu ajutorul bursei atunci cand un educator al Asociatiei ASCENDENT si-a adus chitara la servici si i-a invatat pe copii cateva cantecele. In cadrul centrului Irina a avut ocazia alaturi de alti copii sa invete si sa-si dezvolte apoi abilitatile de a canta la chitara. Dovedind talent, placere de a canta si dorinta de a invata, dupa ce a capatat multa incredere se bucura in prezent de admiratia colegilor si a copiilor mai mici. In vacanta de vara, Irina i-a invatat la randul ei pe alti copii sa cante la chitara in cadrul centrului ASCENDENT, i-a inveselit cu chitara si cu cantecele sale pe copiii fara adapost din Bucuresti dar a stiut si sa inveseleasca atmosfera in excursiile noastre.Mesaj primit din partea Irinei

„Am hotarat sa ma alatur echipei ASCENDENT pentru ca am vrut sa vad cum este sa fi cu adevarat voluntar, cum e sa lucrezi intr-o echipa si cum e sa avem proiecte comune.
Prin faptul ca am fost bursiera am invatat ca in viata trebuie sa am control asupra situatiei, ca trebuie sa am rabdare cu cei mai mici ca mine, ca trebuie sa ai mereu un plan pentru a le atrage atentia. Am invatat ca in echipa totul iese mai bine, ca mai multe minti gandesc mai bine decat una singura si proiectul este mai reusit, ca intotdeauna avem ceva nou de adaugat la ceea ce stim deja, ca fiecare lucru nou trebuie inteles si trebuie experimentat.
In acest an petrecut ca voluntar mi-a placut cel mai mult lucrul in echipa. Mi-a placut ca toate ideile erau puse la un loc si erau valorificate, nu doar una singura, ca fiecare avea idei diferite, idei complexe, idei unice si cu ajutorul echipei deja existente am reusit sa construim fiecare proiect pas cu pas. Am avut ocazia sa invatam sa ne comportam cu cei mici care au nevoie de o mai mare atentie. Mi-a placut ca era mereu cineva langa noi care sa ne motiveze, sa ne indrume, sa ne arate calea cea buna si sa ne corecteze. Din fiecare activitate am avut cate ceva de invatat si am evoluat ca persoana."

Irina


            Portret de voluntar: Andreea - 16 ani

         Cu patru ani in urma, Andreea a fost unul din primii copii care a frecventat Centrul ASCENDENT din comuna Jilava. Profesorii din scoala generala au indemnat-o sa sa inscrie la Atelierul de pictura din cadrul centrului nostru datorita talentului ei pentru pictura. La inceput am cunoscut-o ca pe un copil timid si retras, dar care era incantat ca-si poate arata talentul si se poate exprima in acest mod.
Andreea nu era un copil talentat doar la pictura, ci si un elev cu note numai de 10 la scoala si avea personalitatea unui copil cu foarte mult potential. Si usor, usor a inceput sa prinda curaj. In cadrul centrului nostru a intalnit un mediu favorabil care a ajutat-o sa se descopere si sa prinda incredere in ea. A avut ocazia ca desenele si picturile ei sa fie admirate de ceilalti copii si sa fie prezentate de asociatie in expozitii cu diferite ocazii. Si astfel Andreea a trecut de la rolul de simplu beneficiar, de copil asistat de asociatie, la rolul de voluntar, de model, de exemplu pentru alti copii din scoala ei. A descoperit astfel bucuria de a ii ajuta si placerea de a le explica si celorlalti copii ceea ce ea stia.

          In cadrul asociatiei a avut un colectiv alaturi de ea atunci cand parintii ei au avut un accident foarte grav si multe din responsabilitatile parintilor i-au revenit si ei, inclusiv grija pentru fratiorul ei care este cu cativa ani mai mic decat ea.
          Ca o recunoastere a meritelor sale Andeea a fost inclusa in echipa de bursieri a „Scolii de Duminca" si s-a remarcat aici prin seriozitate si constiinciozitate. A participat alaturi de ceilalti bursieri si voluntari ai centrului la activitatile socio-educative dedicate copiilor mai mici, a insotit echipa la diferite activitati de socializare si educative din afara centrului, la activitati de educatie ecologica, la cursurile dedicate voluntarilor si nu numai, unde a primit laude si incurajari. Asociatia Ascendent a sprijinit-o sa frecventeze cursurile de engleza de la British Council pe durata unui an, unde Andreea s-a remarcat si a primit toate laudele si calificative maxime din partea profesorilor.
In cadrul asociatiei si-a descoperit si talente noi din care a facut o pasiune. A descoperit chitara si cu ajutorul bursei primite in cadrul centrului si-a putut cumpara una. S-a inscris intr-un cor, este membra a unei trupe muzicale si este o placere pentru ea de fiecare data cand le canta celor mici sau ii initiaza pe acestia in tainele muzicii.
Timpul a trecut, dar zilele petrecute in centrul ASCENDENT a ajutat-o sa se dezvolte ca persoana, i-a dat multa incredere in ea. In prezent Andreea invata la Colegiul National Mihai Viteazul unde este in continuare un elev de succes.          Mesaj primit din partea Andreei
„Buna, numele meu e Barbu Andreea-Oana si sunt voluntar in cadrul Asociatiei Ascendent de aproximativ trei ani. Ceea ce m-a atras pentru prima oara aici au fost activitatile artistice, faptul ca desenam, ne exprimam prin creatie. Apoi s-a format deja un colectiv, un grup de copii care veneau de cateva ori pe saptamana stiind ca vor face ceea ce le place, ca isi vor continua lucrarea, ca isi vor revedea colegii sau prietenii. In acesta formula am inceput sa ne responsabilizam, sa participam si la alte activitati si ne-a placut. Grupul de bursieri a mai crescut, s-a variat si activitatile au inceput sa cada pe umerii nostri. Ajutati de coordonatori, ne-am responsabilizat si am invatat sa lucram cu cei mici, ca trebuie sa fim exemple pentru ei, sa ne ajutam unii pe altii si sa lucram in echipa. Aceste interactiuni, desi nu ne-am dam seama pe moment, isi vor pune in timp amprenta pe modul de a gandi si de a percepe lucrurile, vor ramane ca amintiri placute in memorie si in acelasi timp ca relatii interpersonale de durata. In ceea ce priveste sprijinul financiar, ca bursier, am avut ocazia sa acopar cateva din cheltuielile pentru scoala, in special pe cele de transport care sunt destul de mari avand in vedere faptul ca nu locuiesc in Bucuresti. „

Andreea

 

            Andreea, voluntar ASCENDENT

         Asociatia ASCENDENT a cautat sa aduca in preajma copiilor persoane motivate care si-au dorit sa-i bucure, sa-i incurajeze si care au stiu sa le insufle acestora valori de urmat in viata.
Andreea a absolvit Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti si a activat in anul 2012 ca voluntara in Centrele ASCENDENT din comuna 1 Decembrie si in cadrul Scolii pe roti ASCENDENT.
Andreea s-a alaturat echipei noastre cu entuziasm, cu idei noi si cu dorinta de a-i invata pe copii cat mai multe lucruri. Copiii nostri au fost rasfatati de Andreea in fiecare ocazie pe care au petrecut-o impreuna.

Echipa ASCENDENT ii multumeste Andreei pentru toata energia de care a dat dovada!